july, 2019

sat13jul20:0021:00Ανοιχτό μάθημα Tai Qi και Qi GongΙΑΣΗ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ20:00 - 21:00 Πάρκο Δεξαμενής

Event Details

Ίαση σε κίνηση, του σώματος και του νου.

Με αφορμή τη θεματική του festivart19 ” Ίασης“, η Σχολή Παραδοσιακών Κινεζικών Τεχνών ¨Γερανία¨ μας οδηγεί στα βήματα του θεραπευτικού Tai Qi και Qi Gong, στο κατάφυτο με πεύκα πάρκο Δεξαμενής στο Λουτράκι, κάτω από το απογευματινό φως.

Μια ήπια μορφή άσκησης που μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα χρόνιων παθήσεων και θα μπορούσε να είναι η τέλεια δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Το Τσι Κουνγκ δεν είναι απλώς μια τέχνη. Είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη, φιλοσοφία και πνευματικότητα, θεραπεία και αυτοπειθαρχία, τρόπος δράσης και τρόπος ζωής. Είναι ο ενοποιημένος τρόπος δράσης, σκέψης, συμπεριφοράς και αυτοεξάσκησης με τον οποίο μπορούμε να εναρμονιστούμε ή να ενοποιηθούμε με αυτό που οι αρχαίοι Κινέζοι σοφοί αποκαλούσαν “ Το Μεγάλο Τσι”, το άπειρο πεδίο της συμπαντικής βιοενέργειας που περιβάλει και εμποτίζει ολόκληρη τη φύση και που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε και ερευνάται από τις σύγχρονες επιστήμες μας.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

Μιλήστε στα άτομα της Σχολής νωρίτερα σε περίπτωση που έχετε κάποια πάθηση.
Ντυθείτε άνετα. Επιλέξτε φαρδιά ρούχα που δεν περιορίζουν το εύρος της κίνησης. Μπορείτε να το δοκιμάσετε χωρίς παπούτσια ή με ελαφρύ, άνετο και ευέλικτο παπούτσι. Θα χρειαστείτε παπούτσια που δεν θα γλιστράνε και να μπορούν να παρέχουν αρκετή υποστήριξη για να σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε, αλλά να έχουν αρκετά λεπτή σόλα για να σας επιτρέπουν να νιώσετε το έδαφος. Παπούτσια τρεξίματος, σχεδιασμένα για να σας ωθούν προς τα εμπρός, είναι συνήθως ακατάλληλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το Τάι Τσι συχνά περιγράφεται ως “διαλογισμός σε κίνηση” (meditation), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται “ίαση σε κίνηση” (medication). Υπάρχουν όλο και πιο πολλές ενδείξεις ότι η πρακτική αυτή νου & σώματος, που προέρχεται από την Κίνα ως μια πολεμική τέχνη, έχει αξία στη θεραπεία ή την πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας. Το σημαντικό είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε ακόμα και αν δεν είστε στην καλύτερη φόρμα ή στα καλύτερα της υγείας σας.
Κινησιολογία του Τάι Τσι

Όπως κινείστε, αναπνέετε βαθιά και φυσικά, εστιάζοντας την προσοχή σας στις σωματικές αισθήσεις σας. Το Τάι Τσι διαφέρει από τα άλλα είδη άσκησης από πολλές απόψεις. Οι κινήσεις είναι συνήθως κυκλικές και ποτέ βίαιες, οι μύες είναι χαλαροί, οι αρθρώσεις δεν είναι σε πλήρη έκταση και οι συνδετικοί ιστοί (τένοντες, σύνδεσμοι) δεν φτάνουν σε ακρότητες, όπως στα άλλα είδη εκγύμνασης.

Θεωρίες και ιστορία

Δεν χρειάζεται να μάθετε πολλά για τις ρίζες του Τάι Τσι και την κινεζική φιλοσοφία για να κερδίσετε τα οφέλη του για την υγεία, αλλά κάποιες έννοιες μπορούν να σας βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόησή του: Τσι – η “ενεργειακή δύναμη” ή “βιοενέργεια” η οποία η κινέζικη ιατρική θεωρεί πως ρέει μέσα στο σώμα και ευθύνεται για τις ζωτικές λειτουργίες του. Το Τάι Τσι λέγεται πως ξεμπλοκάρει και αναζωογονεί τη σωστή ροή του Τσι, της βιοενέργειας του σώματος. Γιν και Γιανγκ – τα αντίθετα στοιχεία, πιστεύεται ότι αυτές οι δυνάμεις οικοδομούν το σύμπαν και πρέπει να διατηρούνται σε αρμονία. Το Τάι Τσι λέγεται πως προωθεί αυτή την ισορροπία.

Κανένας πόνος, μεγάλα οφέλη
Αν και το Τάι Τσι είναι αργό και απαλό και δεν σας κόβει την ανάσα, προσφέρει τα βασικά στοιχεία της φυσικής κατάστασης – μυϊκή δύναμη, την ευλιγισία, την ισορροπία, και, σε μικρότερο βαθμό, την αερόβια άσκηση.
Τάι Τσι για ιατρικές παθήσεις
Όταν συνδυάζεται με τυπική θεραπεία, το Τάι Τσι φαίνεται να είναι χρήσιμο για διάφορες ιατρικές παθήσεις. Για παράδειγμα:
Αρθρίτιδα., Χαμηλή οστική πυκνότητα, καρκίνος του μαστού, καρδιακές παθήσεις, Καρδιακή ανεπάρκεια, Υπέρταση, Νόσος του Πάρκινσον, Προβλήματα ύπνου, Εγκεφαλικά επεισόδια.

Time

(Saturday) 20:00 - 21:00

Location

Πάρκο Δεξαμενής

Chatzopoulou & Ibykoy

X